A+ A A-

Wszystko na temat hydroponiki

W ciągu ostatnich 20 lat dokonał się ogromny postęp w dziedzinie uprawy roślin w pomieszczeniach zamkniętych. Pod koniec lat siedemdziesiątych opracowano w USA różne systemy hydroponiczne, które już wtedy znalazły zastosowanie w profesjonalnej technologii uprawy szklarniowej.
Czytaj dalej...

Co znajduje się w Twojej wodzie?

Woda odgrywa ważną rolę we wszystkich systemach uprawy, obojętnie, czy hodujemy rośliny na glebie, czy też całkiem bez wykorzystania substratu. Znajdujące się w glebie mikroorganizmy – takie jak bakterie – przekształcają materię organiczną, dzięki czemu jest ona dostępna dla roślin w postaci substancji odżywczych i może być zaabsorbowana przez korzenie.
Czytaj dalej...

Lekki, trwały i bezpieczny: CarbonActive future filters

Szwajcarska jakość dla europejskich growerów ! Filtry z węglem aktywnym są nieodzownym narzędziem używanym przy hodowli roślin w domu, jednak większość modeli jest dosyć ciężka, a ich trwałość wynosi nie więcej niż 1 rok. Filtry szwajcarskiego producenta CarbonActive (dawniej LeFiltre) ważą tylko ułamek w stosunku do konwencjonalnej konkurencji, a ich trwałość wynosi całe dwa lata.
Czytaj dalej...

Prawda o barwach światła

Fitochromy to drobne białkowe sensory świetlne w liściach. Po obu stronach. Regulują podstawowe procesy fizjologiczne jak kiełkowanie, stopień i kierunek wzrostu łodygi, wzrost liści, korzeni, produkcję chlorofilu, kwitnienie… reagują na światło czerwone, bliskie pomarańczowemu (najbardziej na 675-670 nm długości fali) i „daleką czerwień” (far red, dokładnie ok. 705–740).
Czytaj dalej...

TAJEMNICE WARTOŚCI PH

Stopień kwasowości Ma podstawowe znaczenie dla życia na Ziemi. Stanowi on o właściwościach, stopniu absorpcji oraz rozpuszczalności wielu substancji. Na przykład niektóre enzymy, niezbędne dla nieomalże wszystkich procesów zachodzących w organizmie, wypełniają swoje funkcje wyłącznie w odpowiednim zakresie kwasowości [1]. Niewielkie wahania stopnia kwasowości krwi mogą przynieść fatalne skutki.  
Czytaj dalej...

IBL - F1 czy F2

    “IBL (in-bred line – linia wsobna) jest genetycznie jednorodną odmianą, która rośnie jednakowo ze wszystkich nasion. Hybryda (właściwy polski termin: mieszaniec) jest wynikiem krzyżówki dwóch odmian rodzicielskich – mogą to być zarówno linie wsobne, lub mieszańce – hybrydy.
Czytaj dalej...

Jaka jest różnica między Sativą i Indicą?

Naukowo, wszystkie konopie to rośliny Cannabis Sativa L. W praktyce natomiast, Indica i Sativa to nazwy używane do odróżnienia konopnego „spectrum” ujawniającego się pod koniec życia każdej rośliny. Konopia pod koniec kwitnienia posiada niesamowicie zróżnicowaną gamę wzorców wzrostu, wyglądu, barw i efektów, większość z nich w rezultacie potrafią się przystosować i zaadoptować do otaczającego ją środowiska. Genetycznie, z punktu widzenia krzyżowania, wszystkie konopie należą do tej samej rodziny.
Czytaj dalej...

Siała baba konopie... Kły

Ziarno to symbol życia. Gdy patrzę, jak z malutkiej kapsuły czasu błyskawicznie rodzi się bujna, energiczna zielona sadzonka, czuję się sam jak dziecko i dziwuję jak za pierwszym razem. Szczególnie wczesną wiosną!     Początek to mistyka. Wiesz co i jak, ale czekasz niecierpliwie, ciekawie, jak spiszą się teraz pestki, przecież zwykle są do siebie tajemniczo podobne, a rośliny mogą być tak różnorodne.
Czytaj dalej...

Screen of Green

Poradniczek ten ma na celu przekazanie hodowcom informacji dotyczących metody zwanej ScrOG (Screen of Green, Ekran Zieleni), która ma zastosowanie w uprawie konopi w „mini-” i „mikro szafkach” ;-) przy użyciu lamp sodowych (WLS – Wysokoprężne Lampy Sodowe / HPS – High Pressure Sodium Lamps) o mocach od 70 do 250 wat.  
Czytaj dalej...

Kava-kava ?

Jeśli kiedyś będziesz miał tą przyjemność i wyruszysz na drugi koniec świata, w piękne wyspy Pacyfiku (albo choć zmywać naczynia na Hawaje :) ) to nie powinieneś odpuścić sobie przyjemności spotkania się z kava-kava.A choć to kava, to jednak zupełnie nie ma nic wspólnego z czarną, mocną kawą.  Kava-kava to odmiana pieprzu, o pięknych, dużych liściach i mięsistym korzeniu. I tego pieprzu właśnie  korzenie były tradycyjnie preparowane (dokładniej: rozdrabniane, przeżuwane i wypluwane przez kobiety) i  następnie suszone na słońcu.
Czytaj dalej...